Ik ben in Amsterdam geboren in november 1970.
Nadat we daar jaren lang met onze 4 kinderen op een woonboot hebben gewoond, zijn we in 2004 naar Epen verhuisd, het laatste dorpje tegen de Belgische grens aan, in Zuid-Limburg. 
Hier wonen we inmiddels alweer vanaf 2004 in een gezellig vakwerkboerderijtje.

Eind 2014 werd er bij mij een agressieve vorm van borstkanker geconstateerd. Ondanks het een zware tijd was, heeft het mij raar genoeg ook veel moois opgeleverd. Sinds ik ziek ben geweest ben ik gaan schilderen. Ook ben ik op de kunstacademie begonnen, iets wat ik altijd al graag had willen doen.
Nu ik genezen ben, wil ik mij inzetten voor onderzoek naar kanker. Een gedeelte van wat ik verkoop, gaat naar het onderzoek naar killercellen, dat hoop geeft voor diegenen die nu opgegeven zijn.

Killercellen tegen kanker
Ons immuunsysteem bestaat uit verschillende soorten cellen, waaronder de zogenaamde aangeboren killercellen. Een belangrijke functie van deze killercellen is het aanpakken van kankercellen. Een killercel die een kankercel herkent, wordt actief en zorgt dat de kankercel dood gaat.

Donor killercellen
Helaas weten veel kankercellen killercellen te omzeilen. De reden hiervoor is dat in veel gevallen kankercellen hebben geleerd hoe ze kunnen ontsnappen aan het eigen immuunsysteem en dus ook aan de lichaamseigen killercellen. Kankercellen doen dit door zich als het ware te vermommen als gezonde eigen cellen en misleiden zo het immuunsysteem. In het onderzoek wordt gebruik gemaakt van killercellen die afkomstig zijn van een donor. Kankercellen kunnen namelijk nauwelijks `ontsnappen’ aan donor killercellen. Hierdoor kunnen deze donor killercellen kankercellen efficiënter aanvallen.

In het onderzoek ‘killercellen tegen kanker’ wordt gebruik gemaakt van deze natuurlijke functie van killercellen, om een nieuwe behandelmethode voor kanker te ontwikkelen. Het onderzoek vindt plaats in Maastricht UMC+.

Omdat er voor de behandeling van elke patient heel veel killercellen nodig zijn, wordt onderzocht op welke manier killercellen vermeerderd kunnen worden in het laboratorium. Daarnaast wordt gekeken of killercellen in het laboratorium zodanig bewerkt kunnen worden dat ze actiever worden en optimaal ‘uitgerust’ zijn om kankercellen te doden.

Het onderzoek richt zich in eerste instantie op beenmergkanker en op borstkanker. De verwachting is echter dat killercellen ook effectief kunnen zijn tegen andere vormen van kanker. Dit geeft hoop aan patiënten die nu opgegeven zijn.

Voor dit onderzoek is €100.000,- per jaar nodig. Het geld wordt ingezet om een deel van de killercellen te kweken en om te onderzoeken hoe de gekweekte killercellen nog beter weerbaar gemaakt kunnen worden tegen de tumoromgeving.

Liefs, Reggy.

Delen